Σεπτέμβριος 22, 2020

Τα «μυστήρια» του Πειραιά, ο Ολυμπιακός κι ο «νικητής» Μώραλης

Ελλάδα

Από τα χέρια του Ανδρέα Ανδριανόπουλου στα μέσα της δεκαετίας του ’80 – και πιο πριν από αυτά του Γιάννη Παπασπύρου – πέρασε σ’ αυτά του Στέλιου Λογοθέτη, ο οποίος «μετακόμισε» στο δημαρχείο του Πειραιά από αυτό της Νίκαιας. Τον διαδέχθηκαν ο Χρήστος Αγραπίδης, εκείνον ο Παναγιώτης Φασούλας και ακολούθησαν Βασίλης Μιχαλολιάκος και Γιάννης Μώραλης, σε ένα πρωτότυπο γαϊτανάκι και εναλλαγές ανάμεσα στους υποψηφίους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Θα επιβεβαιωθεί, άραγε, στις εκλογές του Μαΐου η ίδια εναλλαγή; Ή ο Γιάννης Μώραλης – ο οποίος σήμερα είναι η μοναδική εκπεφρασμένη υποψηφιότητα που, για τον ίδιο λόγο, φαντάζει ως η πιο ισχυρή με το συνδυασμό του «Πειραιάς Νικητής» – θα ανανεώσει τη θητεία του; Τις τελευταίες ημέρες εκτυλίχθηκε ένα θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος ανακοίνωσε ύστερα από πιέσεις την υποψηφιότητά του με τη στήριξη της ΝΔ, ωστόσο μετά από λίγα μόνο 24ωρα ανακάλεσε. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εμπορίου (ΕΣΕΕ) επικαλέστηκε επισήμως οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις, ωστόσο το παρασκήνιο οργιάζει, αφού της απόσυρσής του προηγήθηκε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι ενδεικτικό ότι έχουν διατυπωθεί ακόμη και σενάρια ανάμειξης στην υπόθεση του Βαγγέλη Μαρινάκη – ο οποίος δήλωσε ανοιχτά λίγες ημέρες νωρίτερα ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα Μώραλη. Το 2014 εξελέγη, άλλωστε, με το συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής» στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Με τον ίδιο συνδυασμό και επικεφαλής τον Μώραλη, άλλωστε, είχε εκλεγεί σύμβουλος και ο Πέτρος Κόκκαλης, γιος του Σωκράτη Κόκκαλη και προηγούμενου ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Δεν είναι μυστικό, άλλωστε, πως σ’ ένα μεγάλο βαθμό δήμαρχο στον Πειραιά βγάζει… ο Ολυμπιακός. Δεν το αποδεικνύει μόνο η ενασχόληση Μαρινάκη-Κόκκαλη με τα δημοτικά – άλλωστε, και ο Μώραλης, ο οποίος προέρχεται από ακραιφνή πασοκική και ανδρεοπαπανδρεϊκή, μάλιστα, οικογένεια, είχε ενεργή ανάμειξη με τα διοικητικά του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια – αλλά και η δημαρχιακή θητεία του Φασούλα στο πρόσφατο παρελθόν. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τον Πέτρο Κόκκαλη, το όνομά του φέρεται να συζητήθηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και ο πατέρας του το τελευταίο διάστημα έχουν καλές σχέσεις με την κυβέρνηση και συγκεκριμένους υπουργούς της. Όμως, με δήλωσή του φρόντισε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και ν’ αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξή του στις δημοτικές εκλογές – τουλάχιστον ως υποψήφιος δήμαρχος.

Ο Μώραλης υποστηρίζεται έτσι ανοιχτά από το Κίνημα Αλλαγής, οπότε παραμένει ανοιχτό μετά την απόσυρση Κορκίδη το ενδεχόμενο να τον υποστηρίξει και η ΝΔ – έστω κι ανεπίσημα, δεδομένου ότι απόφαση της ηγεσίας της ΝΔ είναι να μη δοθούν χρίσματα στους δήμους, αλλά τουλάχιστον στους μεγάλους να υπάρξουν διακριτικές στηρίξεις σε υποψηφίους. Όπως γίνεται π.χ. με τον Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα. Ως σενάριο, πάντως, κυκλοφορεί το ενδεχόμενο η ΝΔ να δώσει διακριτική στήριξη σε άλλη υποψηφιότητα, μικρότερου βεληνεκούς από αυτή των Μώραλη-Κορκίδη (λόγω απλής αναλογικής και των συνεργασιών στο δημοτικό συμβούλιο), ωστόσο οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια κατέβαινε με υποψήφιο τον Θοδωρή Δρίτσα και όνομα του συνδυασμού του το άκρως συμβολικό «Το Λιμάνι της Αγωνίας», αναζητείται υποψήφιος, όπως και στην Αθήνα. Τίποτε δεν έχει κλειδώσει και τίποτε δεν έχει συζητηθεί με κανέναν, παρά μόνον ότι ο Δρίτσας δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεών του ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και λόγω της αφοσίωσης που θα δείξει στους ψηφοφόρους του για να επανεκλεγεί στη Βουλή, σε συνθήκες ιδιαίτερα σκληρού ανταγωνισμού για το κόμμα του. Η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του αντιπεριφερειάρχη, Γιώργου Γαβρίλη δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πιθανότητες, δεδομένου πως ο ίδιος δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει η δημαρχία.

Σχετικά Άρθρα

Οι νέοι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές

admin

ΥΠΟΙΚ: Μειωμένος κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ ο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι

admin

Νέο γκάλοπ: Μεγάλωσε η διαφορά υπέρ της ΝΔ

admin

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συναινείτε στη χρησιμοποίηση τους. Αποδοχή Περισσότερα