Σεπτέμβριος 24, 2020

Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για έντονα καιρικά φαινόμενα προανήγγειλε η Δούρου

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τη δημιουργία συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για έντονα καιρικά φαινόμενα ανακοίνωσε η Ρένα Δούρου, μετά την τραγωδία με την πυρκαγιά στην ανατολική Αττική και τις πλημμύρες στη Μάνδρα.

Πρόκειται για σύστημα που προωθεί η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αστεροσκοπείο Αθηνών και στο οποίο αναφέρθηκε η κ. Δούρου μετά τη συνάντησή της με τους επιστήμονες Χρήστο Ζερεφό και Ευθύμιο Λέκκα.

«Σε στιγμές πρωτοφανούς συντριβής η εκφορά μίας συγγνώμης δεν μπορεί να είναι απλά λεκτική άσκηση. Πρέπει να λειτουργήσουμε με δράσεις, να υλοποιήσουμε άμεσα μέτρα και όχι να μείνουμε στην εντύπωση και την εικόνα», δήλωσε η Περιφερειάρχης.

Ακόμη έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός «πρότυπου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα για όλη την Αττική – πρότυπου στην Ευρώπη», ενώ συμπλήρωσε ότι οι δύο επιστήμονες στη συνάντησή τους τόνισαν την ανάγκη άμεσης υλοποίησης ενός αποτελεσματικού σχεδίου αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.

«Θα κριθούμε από το τι έχουμε πράξει, από το τι πράττουμε και από την αξιοπιστία μας», δήλωσε ακόμη η κ. Δούρου και σημείωσε ότι πριν από ένα χρόνο πρότεινε την ίδρυση και λειτουργία Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας για την εκπαίδευση των εθελοντών και στελεχών Πολιτικής Προστασίας καθώς και θεσμικές αλλαγές σε σχέση με τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης για την πολιτική προστασία.

Ο Χρήστος Ζερεφός τόνισε την ανάγκη για πρόληψη μέσα στην εξελισσόμενη κλιματική αλλαγή ακραίων καταστάσεων. «Υπάρχουν θέματα που πρέπει η Πολιτεία να τα ξέρει ώστε και να μπορέσει να προσαρμοστεί και να κάνει τις σωστές αποφάσεις και το σωστό συντονισμό», πρόσθεσε και σημείωσε ότι πρόκειται για αλλαγή που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο.

Από την πλευρά του, ο Ευθύμιος Λέκκας υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία του περιβάλλοντος της Αττικής, που «πρέπει να προσεχθεί στη βάση των νέων δεδομένων που υπάρχουν από την Ελλάδα λόγω της κλιματικής αλλαγής και λόγω των ανθρώπινων παρεμβάσεων» ενόψει της αποτελεσματικής υλοποίησης σε σύντομο χρονικό διάστημα, των σχετικών προτάσεων, «πριν έλθουν τα πλημμυρικά φαινόμενα».

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά Άρθρα

Ηλίας Ψινάκης: «Η αλήθεια θα φανεί πάρα πολύ σύντομα»

admin

Δούρου: «Δεν είμαι «εξαφανισμένη» στα άσχημα και «παρούσα» στα εγκαίνια και τις κορδέλες»

admin

Γκράφιτι με τον Ψινάκη σε κάδο σκουπιδιών

admin

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συναινείτε στη χρησιμοποίηση τους. Αποδοχή Περισσότερα