Οκτώβριος 24, 2020

Σουλτάνος σε κρίση

Διάφορα

Απομονωμένος και λαβωμένος παραμένει ο πρόεδρος Ερντογάν μετά από την μεγάλη κατρακύλα της λίρας, η οποία επιβεβαιώνει τα τεράστια προβλήματα της τουρκικής οικονομίας. Η μετωπική σύγκρουση της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον οδηγεί το αφήγημα του υπερπροέδρου σε κατάρρευση. Παγώνει και την παράδοση των F-35 ο Τραμπ. Στο παιχνίδι και το Βερολίνο.

Στον ρυθμό της λίρας οι αγορές

Τη Δευτέρα οι παγκόσμιες αγορές… χόρευαν στον ρυθμό της λίρας, για την ακρίβεια έπεφταν όσο το τουρκικό εθνικό νόμισμα έφθανε σε πτώση ρεκόρ. Ο λίρα βυθίστηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου, αναγκάζοντας, ουσιαστικά την τουρκική κεντρική τράπεζα να ανακοινώσει σειρά μέτρων για να ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών.

Η τουρκική λίρα έχει, πλέον, χάσει το ένα τρίτο της αξίας της μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ και το χρηματιστήριο της γειτονικής χώρας έπεσε έως και 10%.

Όπως ήταν αναμενόμενο τα χρηματιστήρια σε όλο τον πλανήτη παρουσίασαν σημαντικές διακυμάνσεις, ενώ οι κραδασμοί αναμένεται να συνεχιστούν και αύριο, Τρίτη.

Τα μέτρα φρέναραν την κατρακύλα

Τη στιγμή που αγορές και επενδυτές επιμένουν ότι η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να λάβει αποφασιστικά μέτρα για να ανακόψει την οικονομική κατάρρευση, όπως αύξηση των επιτοκίων, ο Ταγίπ Ερντογάν αρνείται να συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο.

Σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δήλωσε (Hurriyet) πως η Τουρκία έχει καταρτίσει σχέδιο για την οικονομία, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα το πρωί χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τα μέτρα.

Λίγη ώρα αργότερα η τουρκική κεντρική τράπεζα αναθεώρησε τα ποσοστά των υποχρεωτικών αποθεμάτων για τις τράπεζες, έχοντας ως στόχο να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα ρευστότητας και διευκρίνισε ότι περίπου 10 δισεκατομμύρια λίρες, 6 δισεκατομμύρια δολάρια και χρυσός που θα ισοδυναμεί με 3 δισεκατομμύρια σε ρευστότητα θα δοθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η κίνηση αυτή κατεύνασε εν μέρει τις αγορές και η λίρα παρουσίασε μερική ανάκαμψη σε σχέση με το ιστορικά χαμηλό επίπεδο που είχε φτάσει έναντι του δολαρίου (7,24 η ισοτιμία).

Η νέα κατάρρευση της λίρας έπληξε τις ασιατικές μετοχές, οδήγησε σε εξασθένιση το ραντ της Νότιας Αφρικής και το πέσο της Αργεντινής και έστρεψε τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, μεταξύ των οποίων το δολάριο, το ελβετικό φράγκο και το γεν. Πτωτικά κινήθηκαν και οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης.

Βρυχάται ο σουλτάνος

Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, εμφανίστηκε πεπεισμένος πως η χώρα του δέχεται οικονομική επίθεση από τις ΗΠΑ, ενώ κατηγόρησε προσωπικά τον Ντόναλντ Τραμπ για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το τουρκικό νόμισμα.

«Από τη μια πλευρά, είστε μαζί μας στο ΝΑΤΟ και, από την άλλη, επιδιώκετε να χτυπήσετε τον στρατηγικό εταίρο σας πισώπλατα. Είναι αποδεκτό τέτοιο πράγμα;» δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα. «Από τη μια πλευρά, λέτε πως είστε ο στρατηγικός εταίρος μας και, από την άλλη, μας πυροβολείτε στα πόδια», δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον διπλωματών στην Άγκυρα.

«Όποιος πρόεδρος κι αν είσαι, δεν μπορείς να πηγαίνεις για ύπνο και μόλις ξυπνάς να λες, ‘επιβάλλω τόσους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο’» σημείωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε «Η υιοθέτηση μιας τόσο εχθρικής στάσης έναντι ενός συμμάχου στους κόλπους του ΝΑΤΟ (…) δεν έχει καμιά λογική εξήγηση».

«Το μυστικό των επιτυχημένων κρατών είναι η ετοιμότητά τους για πόλεμο. Είμαστε έτοιμοι με ό,τι έχουμε» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να καθησυχάσει τους οικονομικούς κύκλους εντός της χώρας του υποστηρίζοντας ότι η τουρκική οικονομία είναι ισχυρή και καλά εδραιωμένη και δεν θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις από την πτώση της λίρας.
Δεν παρέλειψε, πάντως, να επιρρίψει ευθύνες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνοντας λόγο για οικονομικούς τρομοκράτες και ανακοινώνοντας ότι «Ο δικαστικός μηχανισμός μας πέρασε στη δράση. Θα τους επιβάλουμε την τιμωρία που τους αξίζει όπου τους πιάσουμε», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως ερευνά σχεδόν 350 χρήστες του Ίντερνετ που είναι ύποπτοι ότι μοιράσθηκαν «προκλητικά» σχόλια για την πτώση της τουρκικής λίρας.

Και νέο χτύπημα από τον Ντόναλντ Τραμπ

Η Ουάσινγκτον, πάντως, εμφανίζεται αποφασισμένη να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση προς τον Ερντογάν, καθώς, αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2019 (ύψους 719 δισ. δολαρίων) με τον οποίο επισημοποιείται το πάγωμα της παράδοσης των μαχητικών F-35 στην Τουρκία.

Με την «Πράξη Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας Τζον Μακέιν», την οποία είχε επικυρώσει την περασμένη εβδομάδα το Κογκρέσο, παγώνει προσωρινά η παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, εν μέσω της κρίσης στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, με αφορμή την κράτηση, από τις τουρκικές αρχές, του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον. Προβλέπεται επίσης η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ευρώπη με στόχο να αποθαρρυνθεί η Ρωσία.

Στο παιχνίδι και το Βερολίνο

Θέση στην αντιπαράθεση πήρε και η Γερμανία με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να δηλώνει ευθαρσώς ότι η αποφυλάκιση κρατουμένων θα μπορούσε να διευκολύνει και την οικονομική κατάσταση.

Ο Χάικο Μάας εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Τουρκία, συμπληρώνοντας ότι η Άγκυρα είναι σημαντικός εταίρος και για τις γερμανικές επιχειρήσεις.

«Έχουμε παρόμοιες περιπτώσεις», σημείωσε, αναφερόμενος στους κρατούμενους σε τουρκικές φυλακές και πρόσθεσε ότι «θα ήταν ευκταίο να μην υπάρξει λύση μόνο στην διένεξη μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ».

Έτσι θα διευκολυνόταν και η επίλυση των οικονομικών προβλημάτων, δήλωσε και εξέφρασε την ελπίδα ότι, μετά την επίσημη άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, θα βελτιωθούν βήμα βήμα οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

«Αυτό θα είναι, εν τέλει, προς το συμφέρον της ίδιας της Τουρκίας», επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά Άρθρα

Απαγορεύτηκε στην Κίνα η νέα ταινία του Winnie the Pooh

admin

ΔΝΤ στην Αργεντινή: Απαιτεί την κατάργηση των υπουργείων Εργασίας και Υγείας.

admin

Επιμελητήριο Χαλκιδικής – «Branding : Το εισιτήριο για μια πετυχημένη διεθνή πορεία»

admin

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συναινείτε στη χρησιμοποίηση τους. Αποδοχή Περισσότερα