Οι μάχες για την αυτοδιοίκηση φημίζονται για την πολυδιάσπαση δυνάμεων. Ειδικά, δε, με τις πρόνοιες του Κλεισθένη που καθιστά αρκετά εύκολο ένας συνδυασμός να βγάλει τουλάχιστον έναν δημοτικό σύμβουλο, συνδυαστικά με το γεγονός ότι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται πλέον από τον πρώτο γύρο και δεν θα μένει «κάβα» για τον νικητή του δεύτερου γύρου, γίνεται σαφές ότι ανοίγει η όρεξη σε όλο και περισσότερους να διεκδικήσουν μια έδρα στη δημοτικό συμβούλιο.

Μέχρι στιγμής, η πιο περίεργη κατάσταση εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη, όπου όλο και περισσότεροι ανακοινώνουν την υποψηφιότητά τους, αλλά οι μεγάλοι παίκτες δεν έχουν μπει ακόμα στο παιχνίδι. Στη Θεσσαλονίκη, δε, εξελίσσεται και ένα πρόβλημα για τη ΝΔ που δεν έχει ακόμα καταφέρει να βρει πρόσωπο που θα στηρίξει, έστω και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει ότι η στήριξη στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης δεν θα έχει τον χαρακτήρα χρίσματος. Ακριβώς, όμως, αυτή η πολυδιάσπαση δυνάμεων στον χώρο της Κεντροδεξιάς απέτρεψε τον επιτυχημένο δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη να μπει στη μάχη της πόλης με τη στήριξη της ΝΔ, αν και είχε συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εμφανιζόταν θετικός, ενώ και σε κυλιόμενες μετρήσεις είχε καλή δημοσκοπική εικόνα και υψηλό βαθμό αναγνωρισιμότητας. Πριν από μερικούς μήνες, δε, είχε συζητηθεί η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Πάρι Μπίλλια, προέδρου του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος συναντήθηκε αρκετές φορές με τον κ. Μητσοτάκη και μετρούσε δυνάμεις, έκανε, όμως, εν τέλει, πίσω εσχάτως.

Πριν, όμως, φτάσουμε στο τι γίνεται στον χώρο της Κεντροδεξιάς, υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα που πλανάται πάνω από το δημαρχιακό μέγαρο: θα διεκδικήσει ο Γιάννης Μπουτάρης τρίτη θητεία; Από τη μία, ο δήμαρχος θεωρείται ως ο βασικός διαμορφωτής της εξωστρεφούς εικόνας της Θεσσαλονίκης, από την άλλη ο συνδυασμός του έχει κατακερματιστεί και ο ίδιος λέγεται ότι έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό τη μάχη της καθημερινότητας της πόλης. Ακόμα κι έτσι, όμως, έχει δεδομένα τη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ σε στήριξή του προσανατολίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν, όμως, ο δήμαρχος δεν κατέβει, τα δεδομένα αλλάζουν: η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου ακούγεται έντονα για υποψήφια από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτή την περίπτωση, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ. θα πρέπει να βρει εναλλακτική, χωρίς η περίπτωση της Εύας Καϊλή που κάποιοι συζητούν να έχει τύχει, λόγω κάθετης άρνησης της ευρωβουλευτού.

Στα της ΝΔ τώρα: βούληση της οδού Πειραιώς, όπως κατέστη σαφές, ήταν να στηριχθεί ο κ. Καϊτεζίδης, ο οποίος, όμως, όπως προαναφέρθηκε, δεν το τόλμησε. Αποτρεπτικά φαίνεται πως λειτούργησε και η ανακοίνωση από τον πρώην υπουργό και επί σειρά ετών βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Γιώργο Ορφανό, ο οποίος επεδίωξε να έχει τη στήριξη της ΝΔ, χωρίς, όμως, να προκριθεί η επιλογή του. Ο κ. Ορφανός, όμως, δεν πτοήθηκε και προ εβδομάδος ανακοίνωσε υποψηφιότητα, ανακατεύοντας την τράπουλα.

Κάπως έτσι, ακούγεται όλο και εντονότερα η προοπτική του Ανδρέα Παπαμιμίκου. Ο άλλοτε γραμματέας της ΝΔ έχει αποτραβηχθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή τα τελευταία δυόμιση χρόνια, μετά τη σύγκρουσή του με την οδό Πειραιώς. Έκτοτε, όμως, τα πράγματα άλλαξαν και έπεσαν γέφυρες. Ο κ. Παπαμιμίκος δεν δηλώνει υποψήφιος, κινείται, όμως, «σηκώνοντας» θέματα που αφορούν την πόλη. Καίτοι ο ίδιος επιμένει ότι, σε αυτή τη φάση, ασχολείται με τη δικηγορική του εταιρεία RhetorLawFirm, καλά γνωρίζοντες αναφέρουν ότι παρασκηνιακά κινείται προετοιμάζοντας μια πλατφόρμα για την πόλη.

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι απλά: ας πούμε, την Τετάρτη, σε μια μεγάλη εκδήλωση στο Μακεδονία Παλλάς ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Κωνσταντίνος Ζέρβας. Μπορεί να είναι άγνωστος στο πανελλήνιο, αλλά είναι εξαιρετικά γνωστός στη Θεσσαλονίκη. Κεντρογενής, ήταν αντιδήμαρχος του Γιάννη Μπουτάρη, αλλά συγκρούστηκε μαζί του και αποχώρησε από την Πρωτοβουλία. Το 2015 ήταν υποψήφιος με τη λίστα της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, έχει άριστο πέρασμα στον αστικό κόσμο της Θεσσαλονίκης, ενώ είναι ευρύτερα αναγνωρίσιμος και συμπαθής. Ο συνδυασμός του τιτλοφορείται «Ναι στη Θεσσαλονίκη» και δεν αποκλείεται σε δεύτερη φάση να λειτουργήσει ως πλατφόρμα συνεργασίας και με άλλους υποψηφίους.

Τέλος, από τον χώρο της Κεντροδεξιάς και της Δεξιάς υπάρχουν και άλλοι: για παράδειγμα, ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Κυριζίδης, ο ιδιοκτήτης του Βεργίνα TV Στέργιος Καλόγηρος που έγινε πανελλήνια γνωστός ως εις εκ των οργανωτών των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία, ο πρώην νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης που επιχειρεί comebackστην κεντρική σκηνή, ο Χάρης Αηδονόπουλος, ο άλλοτε γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης Βασίλης Μωϋσίδης, ο Γιώργος Κοζακίδης και ο Γιάννης Νασιούλας που έχει στενές σχέσεις με τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ακόμα, υπάρχει η κοινή πλατφόρμα του πρώην υπουργού Σπύρου Βούγια με τον κουμπάρο του και παρ’ ολίγον βουλευτή με το Ποτάμι Νίκου Νυφούδη που ανακοινώθηκε προ ημερών. Οι δυο τους είναι κουμπάροι και έχουν μακρά σχέση, ενώ, καίτοι δεν έχει ανακοινωθεί, λέγεται ότι υποψήφιος δήμαρχος θα είναι εν τέλει ο κ. Νυφούδης.

Πηγή reader.gr