Για διενέργεια ψεκασμών «κατόπιν εορτής», κατηγορεί την Περιφέρεια Αττικής η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου σε δήμους του Λεκανοπεδίου και υπενθυμίζει ότι οι ψεκασμοί για να είναι αποτελεσματικοί θα πρέπει να γίνονται τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και όχι αργότερα.

«Ως ΚΕΔΕ θέσαμε επανειλημμένως σαφή ερωτήματα για το πότε ξεκίνησε και πότε ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών καθώς και για το ύψος των κονδυλίων που έχει διατεθεί. Ωστόσο απαντήσεις, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε λάβει», επισημαίνει σε νέα της ανακοίνωση και προσθέτει «στον αντίποδα βλέπουμε και ενέργειες που κάθε άλλο παρά υπεύθυνη στάση υποδεικνύουν, όπως αυτές κάποιων αντιπεριφερειαρχών, οι οποίοι σπεύδουν να ψεκάσουν τώρα και κατόπιν εορτής, όταν σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ψεκασμοί πρέπει να είχαν ολοκληρωθεί, το αργότερο μέχρι τα τέλη Απριλίου».

Η ΚΕΔΕ ζητεί ξανά από την Περιφέρεια να δώσει στη δημοσιότητα κατάλογο με τις ημερομηνίες που πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα προληπτικών ψεκασμών, αλλά και τα ποσά που διατέθηκαν και πώς κατανεμήθηκαν σε κάθε περιοχή της Αττικής. Επιπλέον, ερωτά εάν ελέγχεται η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Επίθεση και από την ΠΟΕΔΗΝ

Επίθεση κατά της Περιφέρειας Αττικής και της κυβέρνησης εξαπέλυσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων: «Η Περιφέρεια Αττικής δεν φρόντισε να κάνει τους κατάλληλους ψεκασμούς στην περιοχή ευθύνης της προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία των κατοίκων. Ούτε τώρα ευαισθητοποιείται για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού», τονίζει.