Οκτώβριος 25, 2020

Αλ. Χαρίτσης: “Δήμοι δύο ταχυτήτων αν ο ΕΝΦΙΑ πάει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση”

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε θέματα επικαιρότητας και αρμοδιότητας του Υπουργείου του, αναφέρθηκε, απόψε ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στον Τ/Σ Epsilon.

Ειδικότερα,

ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΕΝΦΙΑ

«Η πρόταση που διατυπώθηκε από τον Κυρ. Μητσοτάκη για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους Δήμους και περικοπή των εξασφαλισμένων πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό, εντάσσεται σε ένα συνολικό πρόγραμμα που βρίσκεται στον πυρήνα μιας νεοφιλελεύθερης προσέγγισης για την κοινωνία. Έχει διατυπωθεί η πρόταση αυτή και στο παρελθόν και από το ΔΝΤ, στο πρώτο μνημόνιο. Εντάσσεται στη λογική περικοπής των δημόσιων δαπανών και άρα και των πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο οι πόροι θα μειώνονταν σημαντικά γιατί τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ είναι μικρότερα από τα έσοδα που έχουν οι ΟΤΑ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και θα δημιουργούσε Δήμους δύο ταχυτήτων. Οι φτωχοί Δήμοι θα είχαν τότε να ακολουθήσουν δύο δρόμους. Είτε να αυξήσουν τους φόρους – και κανείς δεν μας έχει εξηγήσει πώς θα αυξομειώνονταν αυτοί οι φόροι – είτε να εκχωρήσουν κρίσιμους τομείς σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Οι περισσότεροι Δημάρχοι – και μιλάμε καθημερινά με πολλούς Δημάρχους – και αυτοί που ανήκουν στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζουν αγωνία και αμηχανία. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι από τα μεγάλα θύματα των μνημονίων. Η δική μας προσπάθεια είναι στον αντίποδα της λογικής της ΝΔ. Εμείς αυξάνουμε τους ΚΑΠ, δημιουργούμε νέες μόνιμες θέσεις εργασίας, ενεργοποιούμε νέα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν αγκαλιαστεί από την Τοπική Ατοδιοίκηση, όπως ο «ΦιλόΔημος», που φέτος θα φθάσει στο 1δισ ευρώ επιπλέον πόρους, ακριβώς για αναπτυξιακά έργα που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες και βεβαίως έχουμε και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που κουβαλούσαν για χρόνια οι ΟΤΑ, μέσα από το πρόγραμμα «ΑΚΣΙΑ».»

ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

«Ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ήταν σαφής. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτό ήταν ένα μέτρο αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό χωρίς καμία διαρθρωτική χρησιμότητα.  Οι θέσεις μας έχουν διατυπωθεί στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε άρση αυτού του μέτρου.»

ΕΚΛΟΓΕΣ

«Το 2019 είναι εκλογική χρονιά, γιατί έχουμε τις Ευρωεκλογές, οι οποίες αυτή τη φορά αποκτούν πολύ μεγαλύτερη σημασία από προηγούμενες, γιατί βρισκόμαστε σε μία κατάσταση στην Ευρώπη που θα τη χαρακτήριζα ως μη περαιτέρω. Πρέπει επιτέλους η Ευρώπη να αλλάξει ρότα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η εμμονή σε αυτές τις πολιτικές λιτότητας, που έχουν οδηγήσει στην άνοδο ξενοφοβικών ακροδεξιών δυνάμεων. Εμείς θα παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια συγκρότησης ενός ευρύτατου προοδευτικού μετώπου που θα αντιπαρατεθεί με αυτές τις λογικές.

Έχουμε και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες είναι πολύ κρίσιμες για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης, για το μέλλον των τοπικών κοινωνιών, για τη δυνατότητα που θα έχουν γιΑ μία άλλη αναπτυξιακή πορεία, μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Αυτό που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία είναι η έξοδος από τα μνημόνια να μεταφραστεί σε συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα τα αντιληφθεί ο πολίτης στην τσέπη του και στην καθημερινότητά του.

Αυτά τα μέτρα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και στόχος μας είναι αυτά τα μέτρα ελάφρυνσης να γίνουν πράξη και να αντιληφθεί ο ελληνικός λαός ότι έχουμε μπει σε μία νέα φάση. Και στο τέλος της τετραετίας, ο πολίτης θα μας κρίνει και θα συγκρίνει τα δύο αυτά εντελώς διαφορετικά προγράμματα. Αυτό που διαπιστώσαμε στη ΔΕΘ είναι ότι μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικά σχέδια για το μέλλον της χώρας τα επόμενα χρόνια. Το ένα σχέδιο λέει ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε αυτά που μας έφεραν στην κρίση, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να υποτιμούμε την εργασία, δεν μπορούμε να μην έχουμε μία βιώσιμη και δίκαιη αναπτυξιακή πολιτική για την κοινωνική πλειοψηφία. Και από την άλλη έχουμε ένα σχέδιο, το οποίο κινείται ακριβώς σε μία σκληρά νεοφιλελεύθερη πολιτική, που κατά τη γνώμη μας είναι καταστροφική γιατί αποκλείει την κοινωνική πλειοψηφία από την όποια προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.»

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

«Αυτό το οποίο προέχει είναι να κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αποκαθιστά το ρόλο της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης ως ένα κέντρο εξελίξεων στην περιοχή των Βαλκανίων. Αυτό για εμάς αποτελούσε  πάγια θέση. Περιμένουμε να δούμε και τη στάση που θα κρατήσουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και κυρίως αυτές που μιλούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για την ανάγκη αναβάθμισης του διεθνούς ρόλου της χώρας, για την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης και οικονομικής συνανάπτυξης στα Βαλκάνια. Τώρα είναι ευκαιρία και όλοι πρέπει να έχουν το θάρρος της γνώμης τους. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πορεία της και είμαι βέβαιος ότι θα ολοκληρώσει επιτυχώς τη τετραετία.»

Σχετικά Άρθρα

«ΦιλόΔημος»: 25 νέα έργα Ύδρευσης και Αποχέτευσης

admin

Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για έντονα καιρικά φαινόμενα προανήγγειλε η Δούρου

admin

Επιχορήγηση σε Δήμους για την υλοποίηση προγράμματος κοινωνικής προστασίας

admin

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την παραμονή σας στην σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συναινείτε στη χρησιμοποίηση τους. Αποδοχή Περισσότερα